Bu konu üzerinde biraz araştırma yapan herkes fotokopi makinesini Xerox şirketi geliştirdi diyebilir. Ancak bu doğru değildir. Biraz daha araştırma yapan ise hemen Chester Floyd Carlson ismini görecektir. Aslında bu da doğru değildir. Derinlemesine araştırma yapan herkes ise görecektir ki, fotokopi makinesinin gerçek mucidi George C. Beidler’dir. Beidler çalıştığı yerde ihtiyaç duyduğu için bu tür bir girişime girerek bu icadı gerçekleştirmiştir. 1903 yılında geliştirdiği bu icadı Rectigraph adında bir şirket üretip piyasaya sürmüştür.
Tabi bu icat günümüzde kullandığımız sistemdeki makinelerden değildir. George’nin icadı daha çok kopyalanacak belgenin fotoğrafını çekip aktarmak üzerine olduğu için uzun ve çileli bir uğraş gerektiriyordu. Bu yüzden amacına ulaşamadan yerini başkasına bıraktı. Peki kimdi o başkası. Tabiki Chester Floyd Carlson. Floyd, Beidler’dan farklı olarak durağan elektrik sinyallerini kullanarak (elektrosatik) geliştirdi. Bunun satışını da Xerox şirketine vererek fotokopi makinalarının resmen temeli atılmış oldu.
Tabi fotokopi makinaları bunlarla da kalmıyor. Chester F. Carlson’ın yaptığı makine siyah-beyazdı. Bundan yıllar sonra Xerox Şirketi kendi bünyesinde 1973 te renkli fotokopi makinesinin mucidi olmuştur. Bayrağı devralan Xerox Türkiye artık fotokopi makinelerinin temsilcisi olduğu için kendi geliştirilen çoğu teknolojinin de ilk elden sahibi oldu. Yine aynı şirkette çalışan Gary Starkweather lazer yazıcının mucidi olarak, tarihe geçmiş bulunuyor. Ethernetin geliştirilmesinin ardından bilgisayarlı fotokopinin ilk adımları atan Xerox Şirketi günümüz makinelerinin de mucididir.
Yani resmi olarak fotokopi makinesinin mucidi Chester F. Carlson diyebiliriz. Ama bu zamana kadar gelen türlerin de yukarıda yazdığım gibi çeşitli mucitleri vardır. Ancak yeni bir devrim yaratan fotokopi makinelerinin tarihi eskiye dayanmakla birlikte hayatımızın her alanında yer alan önemli bir icattır.